PRA: Det Skjulte Monster


Progressiv Retinal Atrophy (PRA) er en genetisk degenerative retinal sykdom som fører til blindhet. Sørgelig nok, den er oppdaget hos Shetland Sheepdog i Skandinavia og hvert PRA tilfelle omgies av mange bærere. (Trykk "tilbake" på Nettleseren, for å komme tilbake hit)

Hos Sheltie og nesten alle andre raser hvor PRA er diagnostisert nedarves PRA recessivt. Det recessive genet er en “skjult fare”. Det kan være skjult i flere generasjoner, for så å dukke opp igjen når man parrer to bærere. Noen av valpene får sykdommen og andre blir bærere. Utviklingen av PRA er slik at en Sheltie faktisk kan brukes i avl før den er gammel nok til at en øyelysing kan avdekke om den har PRA. Slik blir dessverre sykdommen ført videre i rasen.

PRA er en GENETISK SYKDOM og DENS UTGANG ER BLINDHET.

Det er imidlertid mulighet for forskning for å avdekke PRA-genet på Shetland Sheepdog, sier Assistant Professor
Dr. Simon Petersen-Jones ved Comparative Ophthalmology Department of Small Animal Clinical Sciences Michigan State University. Hans forskergruppe utviklet den første DNA-testen for PRA. Dette var på rasen Irsk Setter. Forskergruppen har også identifisert genet hos Welsh Corgi Cardigan og utviklet en DNA basert test for PRA hos rasen. Ved at PRA-genet identifiseres vil en test gjøre det mulig å utelukke syke hunder fra videre avl, samtidig som det også vil gjøre det mulig – ved kontrollert avl – å benytte bærere i avl. Ved kontrollert avl vil en således ikke diskvalifisere PRA-bærere av god avlskvalitet som ellers ville blitt utelukket fra videre avl.

Forskning medfører betydelige økonomiske ressurser som du bl.a. kan se i dette brevet fra
Simon Petersen-Jones.

For å kunne starte eventuell forskning er en avhengig av interesse og bidrag fra så mange som mulig.


Oppdaterte nyheter om PRA-prosjektet finner du herSkriv i vår Gjestebok

Tilbake til PRA in Shelties ? !
Spørsmål om PRA-prosjektet - send en mail til
NSSK.

E-post
Webmaster hvis du har "tekniske" spørsmål om denne siden.