Hvor begynner jeg?

 Hvordan starte med de ulike aktivitetsgrenene

Der er flere aktivitetsgrener som sheltien kan konkurrere innenfor. Noen velger å spesialisere seg på en enkelt gren, mens andre velger å prøve seg på flere. Dette er en type hobby som kan være utrolig givende både for deg og din hund. Samtidig kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne hvis man ønsker å prøve seg på en av disse grenene. Vi har derfor laget en liten guide for hver enkelt aktivitet - i håp om at dette gjør det enklere å ta det første steget!

Utstilling

På eksteriørutstillinger blir hunder bedømt basert på utseende, konstruksjon og bevegelse. Hunden blir bedømt ut i fra rasestandarden som beskriver den ideele sheltie - både i utseende og helsemessig. Målet er å vurdere resultatet av avl og sørge for at avlen går i rett retning når det gjelder sunn konstruksjon og type.

Shetland Sheepdog er en av de mest aktive rasene på utstilling i Norge, og har ofte det høyeste antall påmeldte i forhold til andre raser. Det har derfor blitt en veldig sosial hobby for mange. Det betyr også at der er stor konkurranse, men man trenger ikke å være ekspert på utstilling for å gjøre det bra!

Hvor du bør begynne: Flere lokale hundeklubber arrangerer jevnlig ringtrening eller kurs som du kan delta på. Hør eventuelt med klubbkontakten i ditt distrikt om hvor du kan trene utstilling! Det er ikke vanskelig, men det kan være lurt å sette seg inn i hvordan en utstilling fungerer før man melder seg på. I tillegg er det en stor fordel om hunden har lært seg å stå pent, gå fint og å bli tatt på av en fremmed på et stellebord.

Les gjerne NKKs artikkel for nybegynnere “Ny i ringen”

Når du føler deg klar for utstilling, sjekk NSSKs utstillingskalender og NKKs terminliste for når utstillinger avholdes og når påmeldingsfristen er. For å melde på en utstilling, logger du inn på NKKs Min Side og velger utstillingen du vil delta på. Du får halv pris på påmelding hvis du er medlem av NKK.

Begynn gjerne med rene sheltie-utstillinger arrangert av NSSK eller utstillinger fra mindre lokale hundeklubber, da disse pleier å være ganske avslappet. Store NKK utstillinger kan oppleves som kaotiske for nybegynnere.

Hva du bør ha med deg på utstilling:

  • Campingstol (da utstillinger kan vare lenge)

  • Vaksinasjonsattest

  • Påmeldingsnummer og klips til å feste det på jakka di, evt. også program for utstillingen

  • Utstillingsbånd

  • Godbiter og vann til hunden

  • Stellesaker til hunden (børste, sprayflaske med vann, saks, tynnesaks)

  • Evt. bur eller grind til hunden

  • Overflate å stelle hunden på (f.eks stellebord eller bur)

  • Kle deg etter været hvis det er utendørs

Hva du kan forvente:

Møt opp i god tid og finn deg en plass langs ringen! Møt opp minst en halvtime før oppmøtetid. Det er lurt å ha ekstra tid til å stelle hunden og la den bli vant til omgivelsene.

Ringsekretæren vil kalle inn ditt nummer når det er din klasse sin tur. Si gjerne ifra til ringsekretæren på forhånd om at du er ny, så veileder de deg ved behov. Du stiller deg opp i rekkefølge med de andre i klassen basert på ditt nummer og stiller hunden opp fint med siden mot dommeren. Først vil dommeren bedømme hele klassen ved å be dere om å gå en runde rundt. Så vil hver hund bedømmes enkeltvis, der de tas opp på et stellebord slik at dommeren kan kjenne på hunden. Du blir da normalt bedt om å gå frem og tilbake eller i en trekant. Så stiller du pent opp hunden et stykke unna dommeren mens de skriver en kritikk. Kritikken finner du på DogWeb. Du vil da få en kvalitetsbedømming:

  • Excellent (Rød)

  • Very Good (Blå)

  • Good (Gul)

  • Sufficient (Grønn)

  • 0. premie (Grå)

  • Kan ikke premieres (Brun)

Hvis du får Excellent (Rød) eller Very Good (Blå) er du kvalifisert til å bli plassert i klassen, og kan da gå og stille deg bak de andre klassen. Hvis du har fått en annen farge, er din hund ferdig bedømt for dagen. Når alle har fått sin kritikk, vil dommeren plassere hundene. De hundene som får CK (Rosa) skal inn igjen senere i klassen beste hannhund/tispe.

Rekkefølge på klassene på valper:

  1. Hannhund: Valp 4-6 mnd og Valp 7-9 mnd

  2. Beste hannvalp (klassevinnere som har mottatt HP)

  3. Tispe: Valp 4-6 mnd og Valp 7-9 mnd

  4. Beste tispevalp (klassevinnere som har mottatt HP)

  5. Best i rasen valp (beste hannvalp og tispevalp konkurrerer)

Rekkefølge på klassene på voksne:

  1. Hannhund: Junior (9-18 mnd), Unghund (15-24 mnd), Åpen klasse (15 mnd og oppover), Champion klasse og Veteran (8 år og oppover)

  2. Beste hannhund (alle som har mottatt CK)

  3. Tispe: Junior (9-18 mnd), Unghund (15-24 mnd), Åpen klasse (15 mnd og oppover), Champion klasse og Veteran (8 år og oppover)

  4. Beste tispe (alle som har mottatt CK)

  5. Best i rasen (beste hannhund og beste tispe konkurrerer)

  6. Best veteran (beste veteran hannhund og beste tispe konkurrerer)

  7. Oppdretterklasse / Avlsklasse

Hvis utstillingen består av flere raser, går vinner av BIR, BIR valp, BIR veteran og BIR oppdrett/avl videre i konkurranse mot andre raser senere på dagen. De konkurrerer da mot alle BIR vinnere i sin gruppe (sheltien er gruppe 1, bruks og gjeterhunder). Vinnere av gruppene går videre til Best in Show.

 

Agility

Agility er en hundesport der hunden skal raskt gjennom en hinderløype i en spesifikk rekkefølge. Du som hundeeier skal veilede hunden gjennom hvert hinder med kun ord og håndsignaler. Agility er en flott måte å stimulere hjernen på og forbrenne energi - ikke bare for hunden sin del men også for eieren!

En hinderløype består normalt av 17-20 hinder av ulike typer:

  • Hopp

  • Slalåm

  • Bom

  • Vippe

  • Mur

  • Lengdehopp

  • Hjul

  • Møne

  • Bord

Hvis man ønsker å begynne med agility, bør man begynne trening på hvert enkelt hinder hver for seg, gjerne i hagen eller på en treningsbane. Det enkleste er å begynne med hopp og slalåm, og sakte men sikkert begynne med flere typer hinder før man begynner å slå sammen til mindre baner.

Lokale hundeklubber har normalt nybegynnerkurs i agility, samt treningsbaner og felles treninger man kan delta på. Vi anbefaler å først og fremst ta kontakt med din lokale hundeklubb angående fremtidige kurs. Agility er en sport som krever mye trening og egeninnsats, der mange lokale hundeklubber har gode sosiale miljøer som driver med det aktivt - noe som kan være god støtte og motivasjon til å drive aktivt med agility selv. Etter hvert som man føler seg komfortabel på en full bane, kan man vurdere å delta på konkurranser.

OBS! Sheltier bør aldri starte med agility før de er tidligst 1-2 år gamle. Dette gjelder ikke bare konkurranse, men også trening av agility. Kroppen må få tid til å bli ferdig utviklet og ved å trene for tidlig risikerer man seriøse overbelastningsskader som kan føre til f.eks utvikling av HD (Hofteleddsdysplasi). Hunder som normalt ikke ville utviklet HD kan utvikle HD ved tidlig overbelastning, selv med foreldre som er fri for lidelsen. Her anbefales det heller å bruke tid på lydighetstrening i ung alder, for å så gå over på agility når hunden er et par år gammel.

Konkurranser

Agility konkurranser skilles i to kategorier: Agility og Hopp. Forskjellen er at hopp ikke inkluderer felthinder. 

Krav for å delta på stevner:

  • Hunden må være ID-merket

  • Hunden må være registrert i NKK, NOX eller annet godkjent register

  • Hunden må være minst 18 måneder gammel

  • Hunden må ha god mental og fysisk helse

Konkurranser deles i tre vanskelighetsgrader:

  • Klasse 1 (for hunder som ikke tidligere har stilt i en høyere klasse)

  • Klasse 2 (oppnådd 3 opprykksnapp (feilfritt løp) på offisiell konkurranse i klasse 1, og ikke tidligere har stilt i høyere klasse)

  • Klasse 3 (oppnådd 3 opprykksnapp (feilfritt løp + pallplassering) i klasse 2)

I tillegg måles man inn i en størrelsesklasse:

  • Small (skulderhøyde under 35 cm)

  • Medium (skulderhøyde mellom 35-43 cm)

  • Large (skulderhøyde over 43 cm)

Det arrangeres jevnlig konkurranser i agility på lokalt plan, nasjonalt plan og internasjonalt plan - i tillegg til Norgesmesterskap og Verdensmesterskap.

Påmelding via NKKs Min Side.

 

Rallylydighet

(skrevet av Anita Løvik)

Rallylydighet er en sport som stadig øker i popularitet i Norge. Med fokus på glede, samspill og holdning utvikles et godt hundemiljø, som folk og hunder trives i. Mange sheltier er aktive i sporten, og der er plass til mange flere. Rallylydighet blander tradisjonelle lydighetsøvelser som sittdekk og stå med ulike triks og øvelser fra mellom annet sporten freestyle. Man får også inn element fra agility med hopp, lengdehopp, tunnel og slalåm.

Mange lokale hundeklubber avholder kurs innen rallylydighet og har felles treninger. Norsk Rallylydighetsklubb har en god oversikt over de mest aktive hundeklubbene som driver med rally. Hvis du vil begynne med rallylydighet, anbefales det å ta kontakt med en av disse lokale hundeklubbene for kurs og veiledning.

Øvelsene i rallylydighet fordelt mellom ulike klasser med stigende vanskelighetsgrad:

  • Klasse 1

  • Klasse 2

  • Klasse 3

  • Klasse elite

Sporten utføres ved at man orienterer seg etter 15 til 22 ulike nummererte skilt, som er satt sammen til en bane, av en dommer. På skiltene er der figurer og enkel tekst, som forteller hva du skal gjøre. Noen ganger er det øvelser som skal utføres på stedet, eller at man skal videre til neste skilt. Mellom skiltene skal hunden gå ved førerens venstre side, dersom ikke annet er beskrevet på skiltet. Dommeren er stille under hele konkurransen og noterer poengtrekk dersom ekvipasjen gjør feil underveis. Alle baner er ulike og konkurransen går på tid. Det er dermed fort gjort å gjøre feil eller gå feil i banen. Greier man banen uten trekk, får man 200 poeng.

Når man starter i sporten begynner man i klasse 1. Denne klassen har 30 øvelser som blir kombinert i en bane på 15-20 skilt, inkludert start og mål. Her er det enkle former av sitt, dekk, enkle temposkifter, lineføring og vendinger som er i fokus. Hunden skal være i bånd gjennom hele banen.

I klasse 2 øker potten av øvelser med 22. Nytt i denne klassen er at det kan komme ulike “fristelser” i banen, stå, innkalling, hopp, snurr og tunnel. I tillegg er der noen øvelser som er blitt litt vanskeligere, for eksempel har dekk blitt til direkte dekk, der fører og hunden skal stoppe samtidig som hunden legger seg. Nå kan dommeren fra de 30 skiltene i klasse 1, og de 22 skiltene fra klasse 2, for å bygge banen. Banen er fortsatt mellom 15-22 skilt. Fra klasse 2 skal hunden være helt “naken”, intet bånd.

I klasse 3 stiger vanskegraden, og det skjer mye i banen. Der er 19 nye skilt å forholde seg til. Nye øvelser som rygging, lengdehopp, berøring og høyreføring er bare noen av det som er nytt. Nå velger dommeren ut 15-22 skilt fra klasse 1 til og med klasse 3.

Når man kommer til klasse elite, er der bare 13 nye skilt. Til gjengjeld kan opp til fem øvelser foregå med høyreføring, og der er nye utfordringer som slalåm, fremmadsending og avstandskommandoer. Dommeren har lov å bygge fra 15-22 skilt i denne klassen.

Mange stevner arrangerer også en helt lavterskel konkurranseklasse som kalles rekrutt. Ved rekrutt bruker man skiltene fra klasse 1, men man får lov å gi godbit ved alle stoppskilt. Rekrutt har et eget reglement og blir ofte arrangert på starten eller slutten av et stevne med påmelding på stedet.

Bedømming

I rally starter alle med 200 poeng når de går inn i ringen. Dommeren følger nøye med på hva som skjer og der er regler for hvor mye du blir trekt for enkelte feiltrinn. I de ulike klassene kan du for eksempel repetere en øvelse du ikke får til. I klasse 1 er det mulig å repetere fem ganger, klasse 2, tre, klasse 3, to, og i klasse elite, en.

Hver repetisjon koster poeng. De fire første i klasse 1 koster tre poeng per stykk, den femte koster hele 13 poeng. Den siste repetisjonen i alle klassene er altså “dyr”. Annet man kan bli trekt for, er for eksempel snusing, dobbeltkommandoer, ikke tilfredsstillende øvelse og mye mer. 

Dessverre er det noen ganger slik at man gjør en så stor feil at det blir disk. Utfører man feil øvelse, bruker for mange repetisjoner, mister kontroll på hunden, hopper over en øvelse eller andre feil som er store nok, får man ikke poeng og ender opp med disk. Det er veldig vanlig å diske i sporten.  Man kan gå et ganske så bra løp, gjøre en feil og ende opp med disk. Heldigvis lærer man som regel mye likevel og står med godt mot neste gang.

Noen generelle regler som kan vere grei å vite, er at hunden må være minimum 9 måneder for å delta i konkurranse. Løpetisper får bare delta i elite og alle hunder som deltar, må være registrert i Norsk Kennelklubb og ha gyldig vaksinasjonsattest.

Full oversikt over trekk og reglement finner du på Norsk Rallylydighetsklubb sine nettsider.

Premiering

Man kan konkurrere om titler i de ulike klassene. Da er det poeng som teller, ikke pallplassering. Dersom du oppnår første premiering tre ganger kan du vinne titlene RL1, RL2 og RL3, avhengig av hvilken klasse man konkurrerer i. Når man kommer til elite, konkurrerer man om Cert. Når man har oppnådd Cert tre ganger, for tre ulike dommere får du tittelen N RL CH, altså norsk rallylydighetschampion. Totalt kan en hund få tittelen RL1 RL2 RL3 N RL CH i navnet sitt. 

Man konkurrerer bare mot seg selv i rallylydighet. Man blir rangert mellom tre ulike premieringer som er basert på poengsummen man får. Alle som oppnår første premiering, over 190 poeng i elite, får Cert. Du trenger derfor ikke å være på pallen for å samle titler. På alle stevner får de tre pallplasseringene premie, i tillegg til alle som oppnår Cert. Du får også fine rosetter og kan fortjene bronsemerke, sølvmerket og gullmerket.

Påmelding via NKKs Min Side.

 

Lydighet

Det å ha en lydig hund kan være utrolig givende for deg som hundeeier. Noen velger å ta hverdagsdressuren et steg lenger, og trener lydighet som en hobby man kan konkurrere i.

For å begynne med lydighet, er det ofte lurt å begynne allerede som valp og melde seg på et valpekurs hos en lokal hundeklubb da sheltien er veldig mottakelig for slik lærdom i tidlig alder. Det å lære en voksen hund lydighet uten tidligere grunnlag kan være utfordrende, men ikke umulig. Det er viktig å trene i mindre sesjoner - å ikke overvelde hunden med for mye ny lærdom.

Lydighetsprøver

Lydighetsprøver består av en rekke øvelser som skal utføres, der det gis poeng fra 5 til 10 (eller 0 hvis hunden feiler øvelsen). Den eneste øvelsen som er obligatorisk på en lydighetskonkurranse er tannvisning. Feiler hunden denne øvelsen, kan den ikke delta videre.

Vi skiller mellom ulike klasser, med økende vanskelighetsgrad:

  • Bronsemerkeprøven (uoffisiell prøve)

  • Klasse 1

  • Klasse 2

  • Klasse 3

  • Klasse FCI 3

Alle hunder over 9 mnd kan delta i lydighetsprøver. Tisper i løpetid kan ikke delta. Komplette regler finner du på NKK sine nettsider

Påmelding via NKKs Min Side.

ØvelseBronsemerketKlasse 1Klasse 2Klasse 3Klasse FCI 3
1Visning av tennerTilgjengelighetFelles sitt 1 min synligFellesdekk 2 min skjultFelles sitt 2 min skjult
2LineføringFellesdekk 1 minFri ved fotenFri ved fotenFellesdekk 1 min innkalling
3Fri ved fotenLineføringStå eller dekk under marsjSitt og dekk under marsjFri ved foten
4Dekk fra holdtDekk fra holdtInnkalling fra sitt med ståInnkalling fra dekk med dekkMomenter under marsj med innkalling
5Innkalling fraInnkalling fra sittFremadsending med dekkFremadsending med dekk og på plassInnkalling med stå/sitt/dekk
6Enkelt dekkFremadsending med ståKontroll av hunden på avstandApportering med dirigeringFremadsending med dirigering, dekk og på plass
7HelhetsinntrykkHopp over hinderApportering over hinderNeseprøveApportering med dirigering
8Kontroll over hunden på avstandFremadsending rundt kjeglerKontroll over hunden på avstandFremadsending rundt en gruppe kjegler, stå/sitt/dekk, apportering, hopp over hinder
9HelhetsinntrykkHelhetsinntrykkFremadsending rundt en gruppe kjegler, stopp og hoppe et hinderNeseprøve
10HelhetsinntrykkKontroll over hunden på avstand

 

Brukshund

Brukshunder er hunder som er trent til å utføre nyttige oppgaver. Der finnes svært mange brukshundtyper, der hunden kan være trent innenfor grener som som f.eks gjeterhund, redningshund, servicehund, terapihund, førerhund, kadaverhund osv.

Sheltien er ikke en rase som har brukskrav knyttet til seg, men egner seg godt til visse typer bruks som f.eks gjeting. Her bør man gjøre litt egen research alt etter hva slags type trening man ønsker å fokusere på.

Hvis man vil, kan man velge å fokusere på prøver som finnes mer informasjon om på NKK sine sider. Prøvene innen bruks kan deles i to ulike typer:

  • Apelløvelser: Bedømmelsen foregår på en bane og minner mye om en lydighetsprøve.

  • Skogsøvelser: Bedømmelsen foregår i skogen og hunden deltar en av tre øvelser (Spor, Rundering eller Rapportering)

Slike prøver kan meldes på via NKKs Min Side.